Naslovna Naslovna Možemo li se pomiriti ako ne čujemo Dražu: Za kralja i otadžbinu...

Možemo li se pomiriti ako ne čujemo Dražu: Za kralja i otadžbinu dao život

0

Pripremio: Miloš Stanojević

I dok Duško Marković, crnogorski premijer, poziva Jevreje na pomirenje, ni slova da kaže o pomirenju u sopstvenom narodu. Ma koliko to građanski opredjeljeni intelektualci kritikovali i nazivali hodanjem putem podjela, što najviše odgovara DPS-u, Srbi onako građanski neosvješćeni i onesvešćeni, ne mogu a da se ne vrate unazad, prelistaju literaturu i skontaju šta bi bilo da je bilo. Tako sam došao i do govora generala Dragoljuba Mihailovića na Svetosavskom kongresu u selu Ba 27. janura 1944. godine. Podsjećam da se radi, po komunističkim aršinima, saradniku okupatora i zločincu. U govoru na kongresu, kojem su prisustvovali svi predstavnici predratnih političkih partija, osim komunističke, a bilo je Hrvata, Slovenaca i muslimana, general Mihailović je pokazao da je iznad svega vojnik zaklet kralju i da je zbog te zakletve organizovao jedinu legalnu vojsku u otdžbinu, kojoj je osnovni cilj bio da zaštiti Srbe i omogući da nakon rata narod sam odluči u kakvoj će državi živjeti.

Zahvaljujući vam na pozivu, draga braćo, smatram za dužnost i kao čovek i kao odgovorni rukovodilac današnjom borbom za pravo na život našeg troimenog naroda, da se poklonim palim borcima i nevinim žrtvama u ovoj borbi.
Mislim da ću biti tumač i vaših želja ako sa ovog istorijskog skupa budem izjavio, da će porodice palih žrtava biti predmet našeg staranja i zalaganja za njihovu budućnost. U ime Kraljevske vlade i Jugoslovenske vojske pozdravljam vas kao predstavnike organizacija demokratskog naroda Jugoslavije i želim vam srećan rad na ovom velikom narodnom i društvenom poslu.

Naš po broju mali, ali duhovno veliki narod, koji je kroz celu svoju istoriju kao i danas bio predmet divljenja celog sveta u borbi za svoj opstanak, naterao je žilavom borbom i svoje neprijatelje da ga poštuju. Prelazeći preko istorijata i uzroka privremenog gubitka države, i u prošlom i u ovom nametnutom mu ratu, opominjem svet na činjenicu: da je naš narod izlazio iz svake borbe kao pobedilac, jer je živeo i umirao za slobodu! U ovom ratu protivnici i napadači izmislili su i novo oruđe. Oni žive u zabludi da će moći klevetama protiv vodećih ljudi takvog naroda i obmanama neupućenog sveta, postići ono što brutalnom silom oružja ne mogu.

Kao vojnik, koji po rođenju i osobinama pripada ovakvom slobodarskom i junačkom narodu, nisam mogao niti sam hteo da napustim svoga Kralja i svoju Otadžbinu. Ja sam se zakleo da ću za Kralja i Otadžbinu život dati. Ja sam svoju zakletvu ispunio.
I bio sam siguran da ni narod, kome pripadam, neće se nikad pomiriti sa ropskim životom. Jugoslovenska vojska pod mojim vođstvom i ja lično bili smo i doživotno ostajemo verni i odani Vrhovnom Komandantu NJ. V. Kralju Petru 2.
Mi, vojska i ja lično, verni smo sada i bićemo verni i u buduće ustavnom i zakonitom poretku Jugoslavije, kao što smo bili i bićemo doživotni branioci njene teritorijalne neprikosnovenosti.

Mi, vojska i ja lično, smatramo da je isključivo pravo slobodnog i na demokratskim načelima izabranog narodnog predstavništva da ustavnim putem izvrši organizaciju države. Najenergičnije i sa gnušenjem odbijam tendenciozne glasove, ma sa koje strane dolazili, da vojska i ja lično imamo ma kakve diktatorske težnje i namere. Najenergičnije i sa gnušenjem odbijam i zlonamerne glasove o kolektivnoj odmazdi ma prema kome. Pitanje postupka sa ratnim zločincima rešeno je na međusavezničkim konferencijama, čije odluke obavezuju i nas. A naši zakoni dovoljna su garancija za sve i svakoga da će pravda biti zadovoljena. Prema tome, nevini ne mogu stradati, jer će uživati zaštitu, kako moju lično tako i naše vojske. Nikakave proizvoljne postupke, prilikom prelaska u redovno stanje, vojska i ja nećemo tolerisati.

Nadam se da sam na ovaj način odgovorio željama i raspoloženju našeg naroda, koga vi danas na ovom velikom narodnom Kongresu u impozantnom broju predstavljate. „Živeo Jugoslovenski demokratski narod!
Živela Kraljevina Jugoslavija!.“

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here